La Alhambra

I måndagas (14/3) hände något mycket oväntat och otroligt, nämligen att the WHOLE FAKKIN SQAUD var ute vid bilen och redo att åka mot dagens första utflyktsmål redan vid 07.30 AM
 
DU kankse inte tror mig när jag säger detta, men det är faktiskt sant, vi var alla uppe och iväg så tidigt, faktsikt så var vi SÅ TIDIGA att vi var på plats FÖR TIDIGT. Fick stå och vänta och stampa utanför låsta grindar i säkert in halvtimma!!! WHAT?!
 
AC sa att hon hade en utomkroppslig upplevelse "vem är den där människan som står där så tidigt och väntar??" En sådan här sak har typ aldrig inträffat i hennes liv, hon lever, i allra högsta grad, enligt filosofin "fashionably late" 
 
Vart var det då vi skulle så här jävla tidgigt KAN MAN JU FRÅGA SIG? Jo, nämligen LA ALHAMBRA.
 
Vad är LA ALHAMBRA, kanske man undrar? Det visste jag inte själv dagen innan vi åkte dit, men tydligen ligger det på nionde plats på listan över Lonley Planet's mest sevärda platser i världen! 
 
Här står Marty-Smarty och ACTLO (arkitektstudenterna) och spanar in alla Alhambras ... sniderier(?) VÄLDIGT SNIDAT OCH SIRAT detta palats. En återkommande fråga i mitt huvve: "hur orkade man?" 
 
För det är så sjukt mycket detaljer "inhackade" överallt. Man börjar kolla på en vägg och sen efter ett tag är man HELT SNURRIG för det är så mycket som händer på denna vägg! WHAT DOES IT ALL MEAN!?
 
Detta palats eller fort eller ... hak ... eller vad vi nu ska kalla det byggdes på 800-talet så vitt jag har förstått. Antar att det tagit en del år att färdigställa. Det har en arabisk anknytning, som ni säkert förstått eft att ha kollat på väggarna lite närmare.
 
LA ALHAMBRA betyder typ "the RED CASTLE" har jag lärt mig efter lite googlande. 
 
Förutom de väldigt utsirade väggarna så är de färgstarka mosaikerna ett av de mest uppseendeväckande inslagen. 
 
Det finns även mycket små bassänger och fontäner och andra sådana trevliga saker som gör ett palats till ett palats. 
 
Vi var här tidigt på morgonen och det var PRETTY CHILLY, så för den som ämnar besöka detta ställe i mars så rekomenderar jag varma strumpor och vantar samt BOKA I TID. Det är jättesvårt att får biljett hit! INTE BARA ATT VALSA IN INTE. 
 
De har bara insläpp ett par gånger om dagen och det är en av Spaniens mest besökta attraktioner, så vi var PRETTY LUCKY som fick tag på sju blijetter med så kort varsel. Vi var dock super efficient och drog igenom stället på 2 h, vi hade ju en backe att åka till (framförallt Sofia som skulle ha skidlektion med JAVIER :)))!! Postar ett separat inlägg med bilder från utsidan btw, annars blir det här TOO MUCHAS. Hejsvejs! 
 
Sierra Nevada | |
Upp