Jatiluwih Rice Terraces

26:e mars och jag och George är fortfarnde på väg söderut genom Bali. 
Målet är risfälten i Jatiluwih. Efter att ha sett bilder på detta visste jag att vi var tvungna att se det med våra egna ögon, såg helt fantastikt ut. Tyvärr låg det dock inte precis "på vägen" till dit vi skulle så det var först lite svårt att övertala George och veta om tiden skulle räcka till. 
Vi kom i alla fall dit efter ett par timmars bilkörning från Candikuning. Och vi blev inte besvikna - kolla bara, WOW KOLLA PÅ ALLT RIS SOM VÄXER OCH GROR!! 
Är det inte roligt att ris växer i trappor? Why is that? Jag har ingen aning, och ändå är jag en stor risätare, känner att jag borde veta mer om ris. Anyways, känner mig nu fulländad när jag har fått komma så nära riset. Rice forever! 
Blir så stum av allt det vackra. Vi bara stod där och tittade på det, allt var återigen så lugnt och fridfullt. I förgrunden kan man se ett litet altare (för risguden kankse om det nu finns någon sådan). Hinduerna lever och praktiserar sin religion precis hela tiden och man ser ständigt små altare, offerings och religiösaprocessioner längs vägarna.
 Vi tog en liten vandring genom risfälten och stötte då på denna fina hunden! Den såg ut som en flippin tiger. TIGER DOG:
Ris ris ris. ris så långt ögat når. Slår mig nu att det ser väldigt mulet och ruskigt ut på dessa bilder, men det var ändå hur varmt som helst. Och faktiskt så var inget tropiskt monsunregn i antågande även fast det ser så ut. Vi hade väldigt tur med vädret faktiskt och blev inte utsatta för några regnoväder alls, trodde ändå det skulle vara väldigt vanligt och något man råkade utför dagligen, men regnsäsongen kanske var över vid det laget.
Vi behövde något som kunde släcka vår törst, så innan vi åkte vidare tog vi varsin drink på ett warung där vi parkerat bilen, mmm watermelon juice.
 Nu styrde vi seglen mot dagens övernattiningsställe, Ubud, Balis kultursäte! 
Singapore/Bali | | Kommentera |

Candikuning & Lake Beratan

Hallå där! Här sitter jag och blickar ut över en stilla lake Beratan onsdagsmorgonen den 26:e mars och Bali-äventyret fortsätter! 
Hade sovit mycket gott i min stora säng - förutom att vi mitt i natten väcktes av vad som förmodligen var en stor ödla som sprang omkring och väsnades i taket, men vi var för trötta för bekymra oss något vidare över det så vi somnade om. Just det! Glömde att berätta att vi badat jacuzzi kvällen innan också! Huuur nice?? Badrummet på det här hotellet var helt gigantiskt, större än hela våran lägenhet.
Så där hade man det bra minsann. Tyvärr mådde jag ganska illa igen denna morgon, även om vaknat upp till ytterligare en strålande dag på Bali så fattade inte riktigt mitt huvud och min mage vad som var på gång så de protesterade kraftigt när vi skulle gå och äta frukost.
 Jag fick i mig lite kaffe och frukt tillslut, men kunde verkligen inte äta något av den andra maten. Hotellpersonalen blev oroliga för mig när de såg att jag satt där och såg hängig ut så det kom och frågade hur det var med mig och då råkade jag visst ställa till med lite av en scen.
Det var inte min mening att oroa dem, men jag sa att jag mådde illa och så. De var nog rädda att jag hade blivit matförgiftad (och om jag ska vara ärlig så vore det kankse inte så konstigt, för maten på det här stället var inget att hänga i julgranen). Så de kallade ner hotellchefen och skickade någon stackare på moped till ett apotek för att köpa medicin till mig! Kände mig värsta pinsam för att ha orsakat allt detta besvär, för det var verkligen ingen fara med mig - det gick över sen. *drama drama*
Så George var den som fick stå för ätandet den här dagen, men som sagt var han inte heller så imponerad av det som bjöds, så jag missade inte precis något. Det som hotellet saknade i matväg kunde de dock väga upp med andra saker. För det första var det ju ett supervackert ställe och rummen var jättefina och SÅ stora, trots det var det jättebilligt. Sedan erbjöd de även alla gäster en gratis båttur på lake Beratan över till templet Ulun Danu Bratan.
 Detta blev vi jätteglada över att höra för vi hade velat besöka det templet i alla fall, och så fick man en helt gratis båttur på det också! Det var en traditionell balinesisk båt som tog oss en bit över sjön. 
 Sjön var helt spegelblank, och det var så lungt och fridfullt att glida omkring därute. Solen gassade dock på något otroligt så jag var glad att jag hade tagit på mig min hatt! 
Efter en stund till sjöss nådde vi fram till detta fina tempel som är ett av de viktigaste för hinduerna på Bali. Det är väldigt vackert beläget en bit ut på sjön och det ser ut som det ligger där och flyter på vattenytan.
Det är inte öppet för besökare, till synes ganska svårt att ta sig in där eftersom det är omgärdat av vatten. Detta var det finaste templet jag såg på Bali,  även fast det inte är speciellt stort gör det ändå ett väldigt vackert intryck då det ligger så fint beläget.
 Vi gick även omkring på ett lite större tempelområde i närheten där det fanns mycket spännande saker att kika på. 
Det fanns också en park där med många roliga djurskulpturer. Gillade speciellt this fierce tiger.
Och dessa crazy frogs! Det var så många av dem och alla satt på olika roliga sätt.
Grodan with the most swagger in town. 
 När vi kände att vi tittat färdigt på templet och den lilla parken bad vi våran snälla båtförare att ta oss tillbaka till hotellet. Vi var jätteglada att vi fått denna båttur på köpet - stort plus till Puri Candikuning Retreat,
Vi packade sedan iordning våra grejer och checkade ut och tackade personalen så hemskt mycket för våran trevliga vistelse där. Vi hoppade in i bilen, men vi körde inte särskilt långt, innan vi lämnade Candikuning hade vi tänkt besöka dess marknad.
 Den var jättestor och man kunde köpa allt mellan himmel och jord där, marknader är dock inte riktigt min grej har jag kommit fram till, folk skriker efter en att man ska köpa deras grejer och komma och prova det här och testa det där. Jag blir helt stressad, vill helst bara kolla på egen hand. Slutade i alla fall med att vi köpte en hel del frukt, denna svala bergsregionen ska vara känd för sina stora jordgubbsodlingar så det blev mycket av den varan, men även små söta bananer och mangostaner och lychee! Så med lite färdkost i bagaget kunde vi brumma vidare mot dagens nästa anhalt.
Singapore/Bali | | Kommentera |

Holy Springs, Temples & Waterfalls

Hoppsan, då har det varit dåligt med uppdateringen igen ett bra tag.... Jag tänkte hur som helst ta vid där jag slutade och berätta fortsättningen på Bali-äventyret innan jag glömmer bort alltsammans! 
Detta är en bild av stranden i Lovina, dit begav vi oss tisdagen den 25:e mars efter att vi checkat ut från vårt första hotell. Stranden låg inte långt därifrån och tydligen ska den vara känd för bra snorkling och goda chanser att få syn på delfiner. Kan inte precis hålla med om det, såg ingen delfin och det gick inte att snorkla. (Folk erbjöd dock flitigt sina tjänster till oss när vi gick längs stranden "om du åker ut med mig i min båt så ska jag visa bra snorkling" "bara 50000 rupia" osv). 
Vi hade inte riktigt tid, eller lust heller för den delen att åka ut med någon i en båt och snorkla eftersom klockan redan var mycket och vi hade en hel del som skulle hinnas med innan dagen var slut. Vi lämnade stranden och åkte mot Air Panas "Holy Hot Springs" som låg relativt nära men som tog ganska lång tid att hitta eftersom vi i vanlig ordning var ganska lost och karta och GPS inte var hjälpsamma.
Vi hittade i alla fall fram till källorna när solen stod som högst på himmeln (ja, vi brände oss ganska rejält första dagen, beginners mistake). Denna plats anses vara helig för hinduerna på ön och att bada här sägs ha renande och läkande effekt. Även för dig som icketroende hindu går det bra att ta sig ett litet dopp.Vi var lite rädda att det skulle vara helt packat med folk i bassängerna och om det hade varit det hade jag nog avstått det "helande badet" men det var till synes helt tomt på folk! Yes! 
Vattnet var väldigt, väldigt varmt, för varmt egentligen i den gassande solen. Hade föredragit en isvak. Nåväl, en trevlig upplevelse ändå, och när vi kände oss färdig-badade körde vi mot nästa destination, råkade "bara" köra cirka 7km i felriktniing. brant uppför var det också. 
Här har vi hittat Brahma Vihara Arama, som är ett buddistiskt tempel och munkkloster. Balis befolkning är till majoriteten hinduer men det finns också ganska många buddister om jag har förstått saken rätt. Resten av Indonesiens befolkning är däremot till största delen muslimsk. 
Templet låg fantastiskt vackert beläget uppe på en höjd med utsikt över omnejden. Förstår att det nog kan vara ganska trivsamt att sitta där och meditera som en buddistisk munk. 
Det var mycket större än vad jag först trodde, man villade nästan bort sig lite därinne, gick uppför någon trappa och sedan såg man något intressant, gick dit, hittar en ny trappa, gick upp för den och ja så höll det på helt enkelt.
Vet inte hur gamla anor klostret och templet hade men det kändes som det stått där ganska länge. Fick intrycket att det nog var ett ganska viktigt tempel för buddisterna också, på grund av sin storlek och hur väl underhållet det var.
George står här iklädd en sarong som han köpte på en marknad utanför de varma källorna. Jag köpte en själv också för när man besöker hinduiska tempel måste man ha på sig en sådan. Här är vi visserligen inte vid ett hinduiskt tempel, men han vlle ha på sig den ändå, kände sig väldigt bekväm i den sa han. 
Efter besöket på munkklostret körde vi vidare mot dagens sista aktivitet. Vi körde såklart fel några gånger också, just for fun. Förmodligen skulle vi nog ha sparat in nästa 2 timmar denna dagen om vi inte hade varit vilse så mycket.
Vid det här laget hade vi börjat vår resa innåt i Bali igen och där är det VÄLDIGT bergigt som vi fått erfara kvällen innan. Bilen klarade nätt och jämt av de smala, branta "vägarna". Vi parkerade utanför en by som heter Munduk där det finns ett storslaget vattenfall som vi ville kika på. En lång och svindlande stig genom jungeln ledde oss dit.
Dånet från vattenfallet kunde man höra på långt håll! Jag hade hoppats på att kunna få bada där nere, men vattnet var tyvärr alldeles för grunt så fick gå runt och stinka av svett lite till. 
Men det var mycket svalare och skönare här nära vattnet och under träden så det var skönt, höll på att förgås i värmen, det var säkert 40 grader och sånt klarar inte riktigt mitt lilla huvve av.  
En trött, svettig och bränd utforskare! Såg vid detta laget väldigt mycket framemot att få checka in på nästa hotell. Men mellan oss och hotellet var en brant uppförsbacke tillbaka till bilen och sen en massa körning.
Vi tog en liten körpaus efter att ha åkt runt på ännu mer branta, kurviga bergsvägar. Här har vi den lille kämpe bilen! Vi tyckte ändå om den på något sätt även fast vi satt med hjärtat i halsgropen mest hela tiden medan vi körde och hoppades att den skulle hålla ihop. 
Vi stannade där vi hade god utsikt över en av Balis större sjöar. Det var en gång i tiden en vulkankrater. Vi var vi det här laget en bra bit in på ön och högt upp. det var det svalt och skönt - höjden gjorde att temperaturen var mycket mer behaglig. 
Vi var inte långt från hotellet nu som låg i staden Bedugul på stranden till en annan stor sjö som heter Beratan. Vi blev återigen överväligade över hur fint vi skulle bo! Fick sova i den här gigantiska sägen den natten. Den var lite svår att klättra upp i men oh så bekväm. 
Singapore/Bali | | Kommentera |
Upp